13-12-2021 —
Bij het kopen van een bestaande woning ben je overdrachtsbelasting verschuldigd, maar er zijn meer belastingen rondom de eigen woning om rekening mee te houden.
Voor sommige belastingen maakt het niet uit of je een huis bezit of huurt. In beide gevallen ben je energiebelasting en afvalstoffenheffing verschuldigd. Maar voor andere belastingen maakt het een groot verschil of je een huiseigenaar of een huurder bent. De belangrijkste belastingen waar je mee te maken krijg na het kopen van een huis lichten wij toe.
Bij het kopen betaal je overdrachtsbelasting
Koop je een woning waarin je zelf voor langere tijd gaat wonen? Dan is de overdrachtsbelasting 2% van de waarde van de woning. In alle andere gevallen is de overdrachtsbelasting 8% van de waarde.
Dus koop je (voor eigen bewoning) een huis voor 300.000 euro, dan betaal je 6.000 euro aan overdrachtsbelasting. Neem je ook nog spullen van de verkopers over zoals losse kasten en gordijnen? Over de vergoeding hiervoor ben je de heffing niet verschuldigd. Voor een nieuwbouwwoning betaal je geen overdrachtsbelasting, maar wel BTW.
Ben je 18 jaar of ouder, maar nog geen 35 jaar? En koop je een woning waarin je zelf voor langere tijd gaat wonen? Dan betaal je geen overdrachtsbelasting. Hierbij geldt dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000.
Huizenkopers krijgen een grote korting op de inkomstenbelasting
De betaalde hypotheekrente mag je in mindering brengen op het inkomen. Dit verlaagt dus de belastingdruk op jouw inkomen. In het jaar van de aankoop heb je nog meer aftrekposten door de eigen woning. Bijvoorbeeld de kosten van de hypotheekakte bij de notaris kun je aftrekken van het inkomen. Hetzelfde geldt voor de advies- en bemiddelingskosten en de taxatiekosten. Na het jaar van de aankoop blijft alleen nog de hypotheekrenteaftrek over.
Het eigenwoningforfait geeft een opslag in de inkomstenbelasting
Huiseigenaren hebben een aftrekpost in de vorm van de hypotheekrenteaftrek, maar het eigenwoningforfait geeft juist weer een bijtelling waar je inkomstenbelasting over betaalt. De bijtelling bedraagt voor de meeste huiseigenaren 0,5 procent van de WOZ-waarde. Voor eigenaren waarvan het huis een hogere WOZ-waarde heeft dan 1.110.000 euro, geldt een hogere bijtelling. Bedraagt de WOZ-waarde van jouw huis tussen de 50.000 euro en 75.000 euro? Dan gaat het maar om een bijtelling van 0,4 procent.
Houd ook rekening met de gemeentelijke heffingen
Ook de gemeente wil nog een aantal bedragen bij jou heffen. De onroerendezaakbelasting (OZB) is een heffing van de gemeente over de waarde van het huis. Deze heffing wordt vaak gecombineerd met andere heffingen, zoals de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. De hoogte van deze heffing bepaalt de gemeente zelf. Hierdoor kunnen er grote verschillen zitten tussen gemeenten. Een aantal van deze heffingen moeten huurders overigens ook betalen.
Heb je vragen over jouw hypotheek of wil je binnenkort je huis verkopen of een woning aankopen neem dan vrijblijvend contact met een van onze adviseurs.