Blog

Wat moet je regelen bij de Belastingdienst tijdens een scheiding?

Uit onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat scheidende partners vaak niet weten wat ze financieel allemaal moeten regelen. Hoe kom je er precies achter?

Een scheiding heeft een grote impact op een gezin. Het gezin valt uiteen en dat laat al diepe sporen achter, maar daar komen ook de financiële gevolgen nog bij. Ook de belastingzaken moeten nog geregeld worden. Hoe doe je bijvoorbeeld belastingaangifte over het jaar van de scheiding?

Aantal scheidingen daalt

Sinds 2014 daalt het aantal scheidingen (cijfers CBS) en in 2021 eindigden 25.962 huwelijken in een echtscheiding. Deze daling komt mede doordat er steeds minder mensen een huwelijkse verbintenis aangaan. Vooral de jongere generatie kiest steeds vaker voor een geregistreerd partnerschap of gaat samenwonen.

Ook geregistreerde partnerschappen kunnen in een scheiding eindigen. Dit aantal neemt juist toe, omdat het aantal stellen dat een geregistreerd partnerschap sluit ook is gestegen. In 2021 gingen 2.686 stellen met een geregistreerd partnerschap uit elkaar.

Wat weten scheidende partners over de te regelen belastingzaken?

Van de ondervraagden geeft 44 procent aan niets te weten over wat ze aan belastingzaken moeten regelen. Ze weten bijvoorbeeld niet hoe het zit met de toeslagen en of de partners nog gezamenlijk aangifte moeten doen over het jaar van de scheiding. Om hier inzicht in te bieden heeft de Belastingdienst een checklist gemaakt. Aan de hand van een aantal vragen geeft de Belastingdienst inzicht in waar scheidende partners om moeten denken. Deze checklist kun je vinden op de website van de Belastingdienst.

Doen ex-partners nog samen de aangifte inkomstenbelasting?

In het jaar van de scheiding kunnen ex-partners nog gezamenlijk aangifte doen. Dit heeft als voordeel dat aftrekposten, zoals de betaalde hypotheekrente over de eigen woning, toe te bedelen zijn aan de partner met het hoogste inkomen. Dit kan zorgen voor een grotere teruggave. Maar de ex-partners kunnen ook besluiten om los van elkaar aangifte te doen. Samen aangifte doen is wel eenvoudiger. Anders moeten de aftrekposten namelijk moeilijker verdeeld worden.

Schakel de hulp in van een expert

Doordat de gezamenlijke financiën verdeeld moeten worden over twee personen is de aangifte inkomstenbelasting complex in het jaar van de scheiding. Het advies is daarom ook om de hulp van een belastingadviseur in te schakelen. Met hulp kun je voorkomen dat je verkeerde gegevens opgeeft of dat je fiscale voordelen waar je wel recht op hebt mist. Vooral met een te verdelen eigen woning is hulp raadzaam.

Quick answer to your question?