Blog

Wat gebeurt er tussen het eerste bod en het tekenen van de koopakte?

Yes, je hebt een huis gezien dat perfect is. En het past ook nog eens binnen je budget. Je besluit om direct te gaan kijken en een bod uit te brengen. Maar wat gaat er nu gebeuren? En wanneer is het huis écht van jou?

Kopen op inschrijving

Als je een bod hebt uitgebracht, hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat het huis ook direct van jou is. Er liggen meer kapers op de kust! Daarnaast is het in veel gevallen niet eens mogelijk om een onderhandelingsproces aan te gaan. Als er veel animo is voor een woning, kan ervoor gekozen worden om de woning te verkopen op inschrijving. Dit betekent dat meerdere geïnteresseerden een bod kunnen uitbrengen. Iedereen heeft dan gelijke kansen. De verkoper beslist uiteindelijk welk bod hij accepteert.  

Onderhandelen

Kun je nog wel zonder inschrijving bieden op een woning? Dan mag je een eerste bod (een openingsbod) uitbrengen. De verkopende partij kan deze afwijzen (als het bijvoorbeeld veel te laag is), accepteren (als het direct goed is) of een tegenbod uitbrengen. Zodra er een tegenbod is uitgebracht, ben je in onderhandeling. Uiteindelijk proberen de kopende en verkopende partij samen tot een koopsom te komen waar beide partijen het mee eens zijn. Tijdens de onderhandelingen worden ook ontbindende voorwaarden afgesproken, zoals het voorbehoud van financiering en de datum waarop de overdracht plaatsvindt.

Koopovereenkomst

De koopsom en alle andere gemaakte afspraken worden vervolgens vastgelegd in een koopovereenkomst (voorlopig koopcontract). Dit is een officieel document waarin alle afspraken zijn vastgelegd en die zowel de kopers als verkopers moeten ondertekenen. Zodra de koopovereenkomst ondertekend is, hebben de kopers 3 dagen de tijd om af te stappen van de verkoop, anders moet hier een boete voor betaald worden. Na die drie dagen kan de (ver)koop alleen beëindigd worden als de ontbindende voorwaarden van kracht zijn of als er een boete is betaald voor het voortijdig eindigen van de overeenkomst.

Eigendomsoverdracht

Als het voorlopig koopcontract getekend is en de bedenktijd voorbij is, kan er niet meer boetevrij afgestapt worden van de verkoop. En als de ontbindende voorwaarden ook nog eens niet nodig bleken te zijn, kan er bijna niets meer misgaan. Toch ben je dan nog niet officieel eigenaar van de woning. Tijdens de eigendomsoverdracht wordt de akte van levering getekend. Op dit moment wordt de koop definitief gemaakt. Als deze akte door beide partijen en de notaris is getekend, is de koop (of verkoop) pas echt definitief.

Zelf een woning kopen of verkopen? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan en we kunnen je alles vertellen over het (ver)koopproces.

Quick answer to your question?