Blog

Hoe spreek je Funda eigenlijk uit? (+ uitleg over de verschillende statussen op Funda.nl)

Het zal niemand ontgaan zijn en het is alom bekend: Funda.nl is dé online huizenetalage van Nederland. Ondanks het feit dat werkelijk iedereen bekend is met Funda.nl, is ons landje verdeeld in twee kampen wanneer het gaat om de uitspraak.

  1. Het kamp waarin Funda wordt uitgesproken als  f-u-nda. Dus met de 'u' uitgesproken als in 'fundament'.
  2. Het kamp waarin Funda op de klassiek Latijnse manier wordt uitgesproken, oftwel: f-oe-nda.

Laten wij voor eens en altijd duidelijkheid scheppen in deze grote twijfel rondom dit mysterie: Het juist antwoord moet zijn... (*Tromgeroffel*)

hoe spreek je funda uit

Antwoord 1. Precies! Gewoon zoals je het schrijft.

Funda zelf zegt hier het volgende over:

"Hoe je Funda.nl uitspreekt? Om een eind aan deze twijfel te maken: we staan met beide benen stevig in het Nederlandse heden en spreken funda gewoon uit met een 'u' als in 'fundament'. Funda dus."

Oké. Dat gezegd hebbende, laten we dan ook direct de twijfel en het mysterie rondom de verschillende statusmogelijkheden bij de huizen op Funda uitleggen. Hieronder leggen we stap voor stap de statussen uit!

Statussen Funda

  • Nieuw. Wanneer een woning op Funda wordt aangemeld, krijgt deze de status 'Nieuw'. Deze status blijft 48 uur na het online komen van de woning zichtbaar. Vrij eenvoudig dus: 'nieuw' betekent letterlijk dat de woning nieuw is op Funda. Let wel: wanneer een bepaalde woning van Funda af is gehaald en vervolgens opnieuw op Funda wordt aangemeld, dan staat er opnieuw 'Nieuw' bij de woning aangegeven. Het kan dus zijn dan een 'Nieuwe' woning helemaal niet zo nieuw is.
     
  • Gewijzigd. Op het moment dat een makelaar iets aan de advertentie op Funda aanpast, komt er altijd automatisch de melding 'Gewijzigd' bij de advertentie te staan. Meestal is dit een aanpassing in bijvoorbeeld de tekst of de foto's. Ook wanneer de woning in prijs daalt (of stijgt) zal deze melding worden weergegeven. Deze melding blijft 48 uur staan.
     
  • Tophuis. Wie bepaalt of een huis een Tophuis is? In principe kan iedereen dit bepalen! Een tophuis-status houdt namelijk in dat de verkoper (of meestal de makelaar van de verkoper) een bestelling heeft gedaan bij Funda om tegen betaling de melding 'Tophuis' te krijgen. De voordelen van zo'n vermelding voor de verkoper zijn onder andere een hogere ranking in de zoekresultaten op Funda, en dus meer bezoekers. En meer bezoekers betekent ook een grotere kans op geïnteresseerden. Deze melding blijft per bestelling 1 maand actief.
     
  • Open Huis. Dan de melding Open Huis (+ datum en tijd). Deze melding houdt inderdaad in dat er binnenkort een Open Huis zal plaatsvinden bij deze woning. De dag en tijd staan bij de melding aangegeven. Tijdens dit Open Huis is het mogelijk om zonder afspraak binnen te wandelen bij het betreffende huis. Een paar keer per jaar worden er zogenaamde Open Huizen Dagen gehouden. Op deze dagen doen veel huizen mee en er wordt dan ook veel aandacht aan gegeven. HIerdoor worden vervolgens extra huizen verkocht.
     
  • Verkocht onder voorbehoud. Een term die vaak voor verwarring zorgt. De melding 'Verkocht onder voorbehoud' houdt in dat een woning wél is verkocht, maar dat de koper nog een slag om de arm heeft gehouden. In veel gevallen mag hij of zij (of zij samen) nog even de tijd nemen om de financiering rond te krijgen of bijvoorbeeld om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. De woning kan soms een lange tijd als 'Verkocht onder voorbehoud' staan aangemeld. Ook dit kan verschillende redenen hebben.
     
  • Verkocht. Het ultieme doel van een verkoper! Wanneer de woning dan daadwerkelijk verkocht is (dus niet meer onder voorbehoud), komt de melding 'Verkocht' bij de advertentie te staan. Verkochte woningen blijven ongeveer 12 maanden op Funda.nl zichtbaar.

Zo, nu is dat ook weer helder. Tijd om weer snel verder te zoeken! Heel veel succes en vergeet de aanstaande Open Huizen Dag niet!

Hulp nodig? 

Quick answer to your question?