Blog

Het funderingslabel

Huis gekocht, champagne ontpopt, sleutels in ontvangst genomen en de handen uit de mouwen voor de verbouwing, maar nu… Paalrot, gebrek aan draagkracht en sprake van verzakking?! Pff!

Dat jouw nieuwe paleis er fantastisch uitziet aan de buitenkant had je zelf ook wel in de gaten, maar dat de woning over een aantal jaar wel eens flink zou kunnen verzakken, kan je niet zien. Om meer transparantie te creëren, is het ‘funderingslabel’ in het leven geroepen.

Weet jij hoe het gesteld is met de fundering van je (nieuwe) woning?

Vanaf 2021 krijgen alle woningen in Nederland bij verkoop een funderingslabel. Met dit label wordt de staat van de fundering aangegeven en daarmee ook het risico op verzakking. Je herkent het misschien van het energielabel, waarmee aangeduid wordt hoe energiezuinig je woning is.

Het funderingslabel moet ervoor zorgen dat potentiële kopers weten waar ze aan beginnen bij het kopen van een bepaalde woning. Krijgt de woning een label A? Dan is er geen verhoogd risico op verzakking. De laagste waardering krijg je met een label E, wat betekent dat er sprake van een sterk verhoogd risico is. 

Waar heb je dan precies last van, bij een verhoogd risico op verzakking?

Denk hierbij bijvoorbeeld aan schimmelaantasting door droogstand van houten palen (ook wel ‘paalrot’), bacteriële aantasting (‘palenpest’), gebrek aan draagkracht, verzakking en een tekort voor ontwateringsdiepte voor niet onderheide panden. Bij het bepalen van het funderingslabel wordt rekening gehouden met het pand zelf en de ondergrond en grondwater.

Label bij het taxatierapport
Verkoop je als huiseigenaar je woning? Dan hoef je zelf geen funderingslabel aan te vragen. Pas als je een woning laat taxeren, zal de taxateur de staat van de fundering vanaf juli 2021 meenemen in het taxatierapport. Voor kopers fijn, zo zijn zij op de hoogte van de staat van de fundering en de mogelijke financiële gevolgen voor het herstel hiervan. Voor verkopers misschien minder goed nieuws, want het label kan ervoor zorgen dat de waarde van de woning flink kan dalen.

Benieuwd naar hoe jouw woning gewaardeerd wordt? Een indicatie van het funderingslabel kun je nu opvragen via de website van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF).

Quick answer to your question?