Blog

Een huis kopen met spaargeld - Is dat mogelijk?

Hoeveel anders zou het zijn als je geen hypotheek had? Is het een optie om eerst goed te sparen en met dat spaargeld een huis te kopen?

Geen hypotheeklasten hebben zou maandelijks een grotere bestedingsruimte betekenen. Je kunt er ook voor kiezen om te genieten van meer vrije tijd. Je gaat gewoon een dag minder werken. In beide gevallen geeft het rust en financiële ruimte. Maar waarom is het sparen voor een huis voor de meeste mensen geen optie?

Huizen zijn te kostbaar

Een nieuwe auto kun je voor sparen. Enkele tienduizenden euro’s opbouwen op een spaarrekening is nog wel mogelijk. Een bedrag van honderdduizenden euro’s opbouwen is niet realistisch. Daar zouden de meeste mensen tientallen jaren mee bezig zijn. Er moet namelijk maandelijks dermate veel geld over zijn, dat je een dergelijk vermogen kunt opbouwen. Om een koopsom van 150.000 euro in 10 jaren op te bouwen, moet je maandelijks 1.250 euro opzij zetten.

Met de stijgende huizenprijzen wordt het onmogelijk

In delen van ons land zijn de huizenprijzen al twee jaren met meer dan 10 procent gestegen. Een huis met een koopsom van 150.000 euro, is door de prijsstijging gemiddeld 15.000 duurder geworden in één jaar. Deze prijsstijging moet je er ook nog bij sparen. Daar lopen de starters op de huizenmarkt op dit moment ook tegenaan. Ze kunnen nu niet kopen, maar bij een verdere stijging van de huizenprijzen gaat het waarschijnlijk ook volgend jaar niet lukken. Ook niet bij een inkomensstijging.

Gaan voor de snelle aflossing en een goedkoop huis

Direct een hypotheekvrij huis bezitten is misschien iets te hoog gegrepen, maar je kunt er natuurlijk wel voor kiezen om de hypotheekschuld zo laag mogelijk te houden. Hiervoor kun je deels gebruikmaken van spaargeld en de hypotheek die je wel nodig hebt lost je in 15 of 20 jaren af. Uiteraard moet je niet een te hoge schuld op de schouders nemen.

Kunnen de ouders hulp bieden?

Ouders mogen de kinderen helpen met het kopen van een huis. Dat kan met een zogenaamde familiehypotheek of met een belastingvrije schenking tot maximaal ruim een ton in euro’s. De belastingvrije schenking kan tot de kinderen 40 jaar oud zijn. Een familiehypotheek kan zowel voor de ouders als voor de ontvangende kinderen aantrekkelijk zijn. De Belastingdienst betaalt namelijk mee in de vorm van hypotheekrenteaftrek.

Je kunt als doel hebben om zo snel mogelijk van de hypotheek af te komen, maar het moet niet ten koste gaan van de kwaliteit van het leven. Het is wel prettig om ook nog leuke dingen te blijven doen.

Quick answer to your question?