18-9-2022 —
Huiseigenaren met een hypotheek zijn maandelijks hypotheekrente verschuldigd. Wat zijn de interessante feiten over de hypotheekrente die je eigenlijk moet weten?
Ondanks de recente stijging zijn de hypotheekrentes verhoudingsgewijs nog erg laag. Dat beseffen huiseigenaren vaak niet doordat ze al jaren zeer laag zijn. Maar in het jaar 1981 stond de hypotheekrente gemiddeld op ruim 13 procent. Je kunt de hypotheekrente nu vastzetten voor 20 jaar tegen een rentetarief van ongeveer 3,7 procent. Wat moet je nog meer weten over hypotheekrentes?
Door aflossingen kun je recht hebben op een lagere hypotheekrente
Geldverstrekkers verwerken een risico-opslag in de hypotheekrentes. Als je een hypotheek afsluit voor 300.000 euro op een huis met een waarde van 300.000 euro loopt de geldverstrekker een risico. Bij gedwongen verkoop levert het huis mogelijk niet voldoende op om de volledige schuld in te lossen. Voor dit risico brengen ze een risico-opslag in rekening. Zodra de hypotheek nog maar 250.000 euro bedraagt en het huis inmiddels ook in waarde is gestegen, daalt het risico. In sommige gevallen is het mogelijk om de risico-opslag weer te verwijderen. De meeste banken zullen jou niet wijzen op deze optie. Bijvoorbeeld voor een NHG-hypotheek is deze optie er niet.
De aftrekbaarheid van hypotheekrente wordt beperkt
Met een bruto inkomen van meer dan 69.339 euro (2022) betaal je over het meerdere 49,50 procent inkomstenbelasting. De betaalde hypotheekrente mag je aftrekken van het inkomen, maar dan wel tegen een lager percentage (40 procent). In 2021 was dat nog 43 procent.
Sinds 1 januari 2014 wordt de maximale hypotheekrenteaftrek voor hogere inkomens ieder jaar verder afgebouwd. Volgend jaar zal deze 37,05 procent zijn. De hypotheekrenteaftrek gaat dus niet verdwijnen. Wel is de aftrek behoorlijk lager dan een aantal jaren geleden.
Een lage hypotheekrente is niet altijd gunstig
In het verleden zijn er spaarhypotheken afgesloten. In deze hypotheekvormen werd maandelijks niet afbetaald op de hypotheekschuld. In plaats daarvan werd de aflossing opgespaard in een aan de hypotheek gekoppelde spaarconstructie. Over het spaartegoed wordt een rentevergoeding gegeven die gelijk is aan de verschuldigde hypotheekrente. In deze constructie kan een lage hypotheekrente juist geld kosten. Spreek de opties in dat geval door met een hypotheekadviseur.
Met welke hypotheekvorm betaal je zo weinig mogelijk hypotheekrente?
De meest gekozen hypotheekvorm is de annuïteitenhypotheek. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek wordt minder vaak gekozen voor de lineaire hypotheek. Dat komt doordat deze hypotheekvorm zorgt voor hogere hypotheeklasten in de eerste jaren van de looptijd. De maandlasten worden steeds lager door aflossingen. Door een snellere aflossing betaal je met een lineaire hypotheek over de gehele looptijd gerekend minder aan hypotheekrente.
Hypotheekrente lang vastzetten is nu aantrekkelijk
Door de lage rentes is het nu interessant om de hypotheekrente lang vast te zetten. Hiermee koop je eigenlijk zekerheid in. Je zet de hypotheekrente bijvoorbeeld voor 20 jaar vast. Hierdoor ben je 20 jaar lang verzekerd van een lage hypotheekrente.
Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!