Blog

De aankoopmakelaar: uitgelegd

Zoals je de laatste tijd in het nieuws hebt gehoord is het erg druk op de woningmarkt: het vinden van een woning binnen je budget is de eerste opgave. Daarna nog een plekje tussen de tientallen bezichtigingen bemachtigen is de tweede moeilijkheid. En dan nog te horen krijgen dat de woning uiteindelijk voor een veel hoger bedrag dan de vraagprijs is verkocht, dat wordt ook steeds meer regel dan uitzondering. De moed zakt je bijna in de schoenen.

Bekend en berucht

Met een aankoopmakelaar heb je in ieder geval iemand die heel veel kennis heeft van de markt waarin je zoekt. Niet alleen ‘de huizenmarkt van stad X’, maar onze aankoopmakelaars hebben ook een goed beeld van de markt van actieve makelaars, ondernemers en beleggers. Daarom kan het voorkomen dat één van onze makelaars op de hoogte is van een woning die nog niet (openbaar) is aangeboden (en dus niet op Funda staat). Zeker in zo’n drukke en krappe markt kan dit veel verschil maken: zonder bezichtiging an sich kun je niet eens beginnen met het koopproces.

Kennis van de lokale markt en details

Heb je eenmaal bezichtigd, dan kan de aankoopmakelaar je ook adviseren over de woning. De lokale kennis die onze makelaars hebben, kan jouw op verschillende punten helpen: is de wijk wel echt zoals de verkopend makelaar hem omschrijft? Zijn er bepaalde gebreken of aandachtspunten waar je op moet letten bij woningen van dit bepaalde type? Misschien dat onze aankoopmakelaar vroeger wel eens een woning heeft verkocht in dezelfde wijk, waardoor bekend is waar er op moet worden gelet: asbest, vervuilde grond, etc.

Als de woning wél perfect is, dan houdt de kennis niet op. Omdat wij bij Onesta elke dag omgaan met biedingen, kopers en verkopers, weten wij wat voor bod aantrekkelijk kan zijn (en reëel). Het hoogste bod hoeft namelijk niet per se het winnende bod te worden. De aankoopmakelaar kan bijvoorbeeld voorstellen een bod te doen met een aangepast - of zonder voorbehoud van financiering (uiteraard alleen wanneer deze zeker weet dat je hierdoor niet in de problemen komt en in overleg met jouw hypotheekadviseur), of een bod met een snelle opleverdatum. Voor een verkoper kunnen dit soort verschillen meer uitmaken dan het uiteindelijke bedrag dat hij onder de streep ontvangt.

Jouw voice of reason

Ook kan jouw aankoopmakelaar de voice of reason zijn tijdens jouw aankoopproces. Als jij helemaal verliefd bent geraakt op een bepaalde woning, kan het makkelijk zijn dat je je een beetje laat leiden door je emoties en verliefdheid. ‘Oké, dan bieden we toch maar hoger’, ‘Nou dat is het dubbel en dwars waard’, ‘Straks hebben we hem niet!’: begrijpelijk, maar misschien niet de beste plan van aanpak. Soms is het nodig dat je aankoopmakelaar toch een beetje die vlinders in de buik tempert: een ondoordacht bod is immers sneller gemaakt dan ingetrokken…

Precies aangepast op jouw wensen

Heb je nu specifieke hulp nodig? Heb je het perfecte huis gevonden, maar wil je die extra hulp tijdens het bieden? Onesta biedt ook aangepaste aankoopdiensten zodat je precies krijgt waar je behoefte aan hebt.

Neem contact met ons op voor meer informatie, of om een vrijblijvende afspraak in te plannen met één van onze aankoopmakelaars.

Quick answer to your question?