Blog

Alles wat je moet weten over taxaties!

Wat houdt een ‘taxatie’ in?

Een taxatierapport is een document waarin de marktwaarde van een woning wordt vastgesteld. Het opstellen van dit rapport kan uitsluitend worden gedaan door een Register Taxateur. Deze doet onderzoek naar allerlei aspecten van de woning: bijvoorbeeld naar de staat van de woning (zoals het dak en de fundering), maar ook – bij appartementen – hoe de VvE geregeld is.

Een taxatierapport is anders dan een waarde-indicatie, die je bijvoorbeeld van een verkoopmakelaar krijgt. Een verkoopmakelaar deelt een verwachte prijs waarvoor hij de woning kan verkopen. Bij een taxatierapport moet het onderzoek dat gedaan is voor het rapport door de taxateur ook nog naar het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut) worden verzonden. Deze valideren het taxatierapport, zodat je zeker weet dat het onderzoek goed en onafhankelijk is uitgevoerd. Zo krijg je uiteindelijk een reële marktwaarde van een woning.

Maar waarom is een taxatierapport nodig?

Heb je je droomhuis gevonden en moet je naar de bank om een financiering aan te vragen? Dan zal de bank je inkomen toetsen om te kijken of je de financiële lasten kunt dragen. Daarnaast zullen zij ook een taxatierapport willen ontvangen: zij zullen je namelijk niet meer geld lenen dan de waarde van de woning. Dit in verband met risico’s op de restschuld, mocht je onverhoopt niet aan je betalingsverplichtingen kunnen voldoen en de woning moeten verkopen. Het taxatierapport is daarom één van de documenten die essentieel zijn bij het verkrijgen van de hypotheek: deze geeft jou en de bank inzicht in de marktwaarde van de woning.

Een taxatierapport is niet alleen nodig als je een woning wilt kopen. Deze kun je ook nodig hebben omdat je bijvoorbeeld bezwaar wil maken tegen een WOZ-waarde, wil oversluiten of omdat jij en je partner uit elkaar gaan.

Waar moet je op letten bij het inschakelen van een taxateur?

Een taxatie uitvoeren kan wat tijd kosten: Er wordt een vooronderzoek gedaan, de taxateur komt langs bij de woning voor een inspectie, daarna worden de gegevens uitgewerkt en tot slot moet de taxatie worden gecontroleerd bij het NWWI. Als deze het rapport valideren, hoeft de taxateur het rapport alleen nog maar te ondertekenen voordat het jouw kant op komt. Een hypotheekadviseur zal erop hameren om zo snel mogelijk een taxatierapport aan te vragen. Wij zorgen ervoor dat je altijd binnen één week na de inspectie het taxatierapport hebt ontvangen, zodat je verder kunt met de financiering.

Om het verkopen van je woning soepeler te laten verlopen, kun je ervoor zorgen dat de woning netjes opgeruimd is en de geur van versgebakken appeltaart je tegemoet komt bij binnenkomst. Bij een taxatierapport zullen je bakkunsten helaas niks veranderen aan de marktwaarde 😉. Toch zijn er een aantal zaken die ervoor zorgen dat de taxateur beter haar werk kan doen. Lenneke Asselbergs, taxateur bij Onesta Vastgoed geeft 3 tips:

  1. Zorg dat je alle documenten vast hebt verzameld. Bijvoorbeeld de stukken van de VvE, eigendomsdocumentatie of certificaten over de duurzaamheid.
  2. Zorg dat alle ruimtes toegankelijk zijn. We moeten bijvoorbeeld ook de meterkast en CV ketel goed kunnen bekijken.
  3. Vergeet niet de taxatieopdracht te accepteren via de e-mail die je ontvangt van het NWWI. Zonder deze bevestiging kunnen we het rapport niet afmaken.

Heb je vragen over het taxatierapport, of wil je een afspraak maken met één van onze taxateurs om een taxatie in te plannen? Neem dan contact op met ons via 070-3459522 of stuur ons een mail!

Quick answer to your question?